Filmmuziek

Muziek is de ‘magic dust of movie’.

Goed bedacht en goed gebruikt ondersteunt en versterkt het de beelden…en de boodschap. Verkeerd gebruikt ontkracht het de boodschap of erger…maakt het van je film een lachertje terwijl dit niet de bedoeling is. Als muziekbedenker en -maker gaat mijn voorkeur uit naar zelfgecomponeerde muziek, want er gaat niets boven de connectie tussen beeld en muziek die ontstaat en groeit tijdens het creatieve proces van filmmaker en componist.

In enkele gevallen ben ik zelf de aanjager: ik maak een soundtrack op basis van een (ruwe) tijdlijn en jij, de filmmaker, laat je inspireren door mijn muziek, waardoor ook een mooie en soms verrassende cohesie ontstaat. Maar, ik ben me er ook bewust van dat we in een tijd leven waarin budget en ‘onmogelijke’ deadlines het soms noodzakelijk maken om deels of geheel met ‘librarymuziek’ aan de slag te gaan. Ik draai hier mijn handen niet voor om: ik ben zeer bedreven in het selecteren en muzikaal ‘correct’ monteren en combineren van goedklinkende stockmuziek die je, heel soms zelfs, bijna het gevoel kan geven van gecomponeerde muziek onder jouw (corporate) film of documentaire. Ik heb hier wat trucjes voor.

Sound Design

Het toevoegen van geluidseffecten, het manipuleren van geluid om bewegingen in beeld te versterken.

Je kunt leven blazen in een abstracte animatie, geanimeerde figuren een karakter geven, motion-graphics extra dynamisch maken, zelfs suggesties wekken die niet eens in beeld te zien zijn.. een hele andere sfeer en ondertoon scheppen dan het beeld doet vermoeden.. door omgevingsgeluid te manipuleren bijvoorbeeld.

Van subtiele klikjes tot ‘sonic booms’: met zelfgemaakte of bewerkte, bestaande geluiden kan ik jouw animatie of film extra impact meegeven. Sound design kan soms ook goed helpen als camouflagemiddel bij minder ideale edits.

Voorbeeld: